Startsida
Historia
Bilder
Nästa träff
Provat
Länkar
Medlem
Kontakt
Bunnahabhain
Ceòbanagh (nr 40450)
Whisky
, Malt, Tydlig rökighet
Information om drycken
Tillverkad i
Ursprung
Storbritannien, Skottland, Islay
Alkoholhalt
46,3 %
Användning
Serveras rumstempererad.
Smak
Komplex, rökig smak med fatkaraktär, inslag av ostronskal, citrus, ljunghonung, sjögräs, jod och vanilj.
Rökighet
Rökighet
= 7
hur mycket rök smakar whisk(e)yn? Rökighet i whisky kommer från att man använt rök från torv vid torkning av det mältade kornet. Det vanligaste klockvärdet är 1 och betyder att drycken inte smakar rökigt, alltså att man inte har använt rök för att torka malten. Motsatsen, klockvärde 12 är inte lika vanligt och betyder att drycken har en dominerande rökighet i smaken.
Färg
Gul färg.
Provning
2014-12-16
Leverantör
Interbrands Sweden AB
Producent
Burn Stewart
Råvaror
Kornmalt.
Doft
Komplex, rökig doft med fatkaraktär, inslag av ostronskal, citrus, ljunghonung, lakrits och vanilj.
Tillverkning/ Vinifiering
Kornmalten krossades, blandades med källvatten och jästes till låg alkoholhalt. Därefter destillerades mäsken två gånger i kopparpanna. Whiskyn har inte kylfiltrerats.
Lagring
Minst tio år på bourbonfat.
Producenten
Bunnahabhain grundades 1881, och ligger vid ön Islays nordöstra kust. Under ett par år på 1930- och 1980talen låg produktionen nere. Namnet är gaeliska, och betyder flodmynning. Toiteach, också gaeliska, betyder rökig.
Övrigt
Namnet Ceòbanagh är det gaeliska ordet för "rökig dimma".
Spirit of Hven
Seven Stars no. 3 Phecda (nr 10446)
Whisky
, Malt, Tydlig rökighet
Information om drycken
Tillverkad i
Ursprung
Sverige
Ekologiskt odlat
Årgång
2008
Alkoholhalt
45,0 %
Användning
Serveras rumstempererad.
Smak
Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, knäck, hasselnötter, örter, pomerans och tjära.
Rökighet
Rökighet
= 6
hur mycket rök smakar whisk(e)yn? Rökighet i whisky kommer från att man använt rök från torv vid torkning av det mältade kornet. Det vanligaste klockvärdet är 1 och betyder att drycken inte smakar rökigt, alltså att man inte har använt rök för att torka malten. Motsatsen, klockvärde 12 är inte lika vanligt och betyder att drycken har en dominerande rökighet i smaken.
Färg
Gulbrun färg.
Provning
2015-01-20
Leverantör
Backafallsbyn AB
Producent
Backafallsbyn AB
Doft
Nyanserad, något rökig doft med fatkaraktär, inslag av aprikosmarmelad, knäck, honung, hasselnötter och pomerans.
Islay Mist de Luxe
(nr 457)
Whisky
, Blended, Tydlig rökighet
Information om drycken
Tillverkad i
Ursprung
Storbritannien, Skottland
Alkoholhalt
40,0 %
Sockerhalt
Mindre än 3,0 gram/liter
Användning
Serveras rumstempererad.
Smak
Tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av jod, halm, örter och apelsinskal.
Rökighet
Rökighet
= 8
hur mycket rök smakar whisk(e)yn? Rökighet i whisky kommer från att man använt rök från torv vid torkning av det mältade kornet. Det vanligaste klockvärdet är 1 och betyder att drycken inte smakar rökigt, alltså att man inte har använt rök för att torka malten. Motsatsen, klockvärde 12 är inte lika vanligt och betyder att drycken har en dominerande rökighet i smaken.
Färg
Ljust bärnstensfärgad.
Provning
2008-11-17
Leverantör
Nigab
Producent
MacDuff International
Råvaror
Mältat korn och andra sädesslag.
Doft
Stor, tydligt rökig doft, inslag av fat, jod, halm, örter och honung.
Black Ribbon
10 Years (nr 565)
Whisky
, Malt, Liten rökighet
Information om drycken
Tillverkad i
Ursprung
Storbritannien, Skottland
Alkoholhalt
40,0 %
Sockerhalt
Mindre än 3,0 gram/liter
Användning
Serveras rumstempererad som avec.
Smak
Maltig, aningen rökig smak med fatkaraktär, inslag av halm, pomerans, vanilj och örter.
Rökighet
Rökighet
= 4
hur mycket rök smakar whisk(e)yn? Rökighet i whisky kommer från att man använt rök från torv vid torkning av det mältade kornet. Det vanligaste klockvärdet är 1 och betyder att drycken inte smakar rökigt, alltså att man inte har använt rök för att torka malten. Motsatsen, klockvärde 12 är inte lika vanligt och betyder att drycken har en dominerande rökighet i smaken.
Avec/digestif
Avec/digestif
Efter en måltid (gärna tillsammans med kaffet) fungerar alkoholstarkare dryck som whisky, cognac, brandy eller calvados. Digestif kallas det när man dricker drycken utan kaffe – då är även grappa och marc vanliga alternativ.
Färg
Mörk, gul färg.
Provning
2011-11-08
Leverantör
Pernod Ricard Sweden AB
Producent
Pernod Ricard
Doft
Maltig, fruktig doft med viss rökighet, inslag av fat, citrus, vanilj och honung.